Arašídy jako zdroj zdraví
Ačkoliv si spousta lidí myslí, že arašídy jsou ořechy, ve skutečnosti se jedná o druh luštěniny. Semena, která konzumujeme, jsou uložena pod zemí v lusku. Semena obsahují vysoké množství tuků a bílkovin, jsou proto vhodné pro doplnění energie při cvičení či jiných fyzicky náročných aktivitách. Jak dále arašídy prospívají našemu tělu?
Vliv na organismus
Arašídy Nakliceno snižují výskyt zúžení cév, které může vést k srdečním komplikacím díky velkému množství mononenasycených mastných kyselin. Díky niacinu, obsaženého v arašídech, dochází k zlepšení mozkové aktivitě a paměti. Snižují chuť k jídlu a jsou výbornými pomocníky při hubnutí. Látky, obsažené v arašídech, zabraňují vzniku rakoviny, nervovým i virovým chorobám. Dalšími prospěšnými látkami jsou vápník, železo, zinek, selen a draslík, což jsou minerální látky, které udržují správnou funkci těla a jsou nezbytné pro zdraví.
Možnosti využití v kuchyni
Z arašídů se vyrábí výborná arašídová pomazánka, kterou hravě zvládnete i vy doma. Jedná se pouze o rozmixované burské ořechy s trochou oleje, soli a koření. Výborně se hodí na toast, do asijských jídel, dresinků, dezertů nebo zmrzliny. Samotné arašídy můžete konzumovat jako náhradu za smažené brambůrky či jiné nezdravé pochutiny. Vyhledávejte však pouze nesolené arašídy, neboť nadbytek soli nepůsobí na tělo kladně.
Slyšeli jste už o arašídovém oleji? Rafinovaný olej je vhodný i pro alergiky protože technologie, získávající z arašídů olej, alergické látky odbourává. V obchodech se můžete setkat i olejem lisovaným za studena. Takový olej alergické látky stále obsahuje, proto při výběru buďte obezřetní. Výborně ochutí všechna jídla, kterým dodá exotickou, jemně nasládlou chuť.
Přestože jsou arašídy velmi zdraví prospěšné, jejich konzumace není neomezená. Nadměrná konzumace může vést k nedostatku železa a zinku. Způsobují také silné alergie, které v některých případech bývají i smrtelně nebezpečné.